kościół, lewica, wojna ?

polski udział w konflikcie zbrojnym w Iraku
Gosc z USA

kościół, lewica, wojna ?

Post autor: Gosc z USA »

Troche wiem z wlasnego podworka, ogladam C-Span i traktuje go logika, sprawdzam niekiedy na internecie. Mam duzo do nadrobienia jesli chodzi o zrozumienie polskiego (szerokiego) srodowiska. Wiec mam takie pytania: 1) papierz potepia wojne iracka i gnebienie Palestyny, czy robi to aktywnie polski kosciol, jesli nie to dlaczego, przeciez to taka odgorna organizacja. 2) Krytyka kosciola nasilila sie "1000-krotnie" w czasach Busha, czy wczesniej nie bylo pedofilstwa? A moze internet i XXI wiek mogl ich tylo odkryc? 3) Tu, w USA to pedofilstwo jest wielkim bisnesem, $2 miliony mozna zyskac w odszkodowaniach, czy w Polsce tez? 4) Jak to sie dzieje, ze w Anglii (i chyba innych krajach tez) ogromana liczba ludzi jest przeciw wojnie (chyba wiekszosc), a Antek podrabia sobie papiery i robi co chce 5) Czy atak na Watykan za Busha (pedofilstwo) i ONZ w tym samym czasie to przypadek? 6) Tu w USA to sa dwie zasadnicze sily: Republikanie (taka prawica przewaznie) i Demokraci (niby taka lewicujaca). W obu jednak sa Ci co popieraja wojne, troche mniej jednak wsrod demokratow, szczegolnie czarni. Czy jest wiec jakas utajona sila, ktora ma interes w irackiej wojnie, co chyba jednoczesnie wiaze sie z gnebieniem Palestyny. 7) Czy ta sama sila kontroluje jakos tam media, nie tylko w USA, no bo w tej TV to tylko o bohaterstwie zolnierzy i "support troops" sie slyszy, az sie ludzie w Ameryce zaczeli bac. 8) Czy ta sama sila kontroluje miedzynarodowe sieci bankowe, bo sie mowi, ze konta zablokowane zostaly i ze to niby bardziej efektowne niz masowe razenie. 9) Mowi sie, ze broni masowego razenia nie znaleziono w Iraku, ale slyszalem w TV, ze USA bomby mialy jakies materialy nuklearne, czy moglby to ktos potwierdzic? 10) Mysle, ze Amerykanie (masy, nawet glosujace masy) sa bardzo naiwni i podatni na propagande, ktora tu sie kupuje za $, a biedny, albo taki co jest przeciw okupacji (np Palestyny czy Iraku) to nigdzie wybrany nie bedzie, chyba ze na Matin Luter King wyplynie. Albo media go zniszcza albo ultimatum dostanie. 11) Kto wiec w Polsce popiera wojne Iracka (a tym samym chyba okupacje Palestyny): lewica. prawica, czy jakas inna sila? Bo jesli bardziej lewica, a w Ameryce bardziej prawica, to chyba zglupieje juz calkiem od tego. Pomozcie, prosze.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

czy kościół contra papierz

Post autor: zbyszek »

pytanie nr. jest ważne, niestety nie mam na nie odpowiedzi. z moich rozmów z tzw prawicą katolicką wynika, że w Polsce nie poparła ona czynnie demonstracji antywojennych, bo "nie chciała mieszać się z ultra-lewicą" ?
nawiązując do twojego ostatniego pytania - nie dajmy się oszukiwać pojęcia prawicy i lewicy przestały opisywać rzeczywistość i służą wyłącznie do dzielenia i naganiania ludzi do często podobnych ideii.

fazit: linie frontu przebiegają już zupełnie gdzie indziej niż 40 lat temu.
ODPOWIEDZ