Jestem absolwentem historii oraz prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Pracuję jako asystent przy projekcie badawczym o inwestycjach i inwestorach w latach 1900-1950. Jednym z zadań jest odtworzenie listy aktywów majątkowych 50 osób oraz ich sposobów na inwestowanie- pomnażanie majątku w wymienionych latach (głównie chodzi o papiery wartościowe, nieruchomości itp.) Moje pytanie-prośba jest następująca: czy ktoś z Państwa znajduje się w posiadaniu dokumentów swoich przodków, typu spisy majątku/rachunki/deklaracje podatkowe/testamenty itd., które pozwoliłyby odtworzyć stan majątku i jego zmiany(inwestowanie) (przynajmniej w jakimś częściowym okresie). I, jeśli tak, miałbym dużą prośbę o udostępnienie mi ich (mogą być kserokopie).
Jeśli sami Państwo nie posiadają takich dokumentów, może ktoś z Państwa rodziny/znajomych byliby mi pomocni? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Prosiłbym o informację na forum, lub też wiadomość prywatną/e-mail
Z poważaniem,
Michał Górski
niecodzienna prośba od badacza przedwojennych majątków
-
- local
Re: niecodzienna prośba od badacza przedwojennych majątków
Panie Michale, witam na naszym forum. Mój dziedek posiadał wraz ze swoim bratem cztery sklepy mięsne wraz z wytwórnią wędlin na warszawskim Powiślu. Bomby, jakie spadły na Warszawę 10-tego września 1939 naruszyły konstrukcję olbrzymich sprowadzonych z Berlina chłodni, za których ostatnią ratę rodzina zapłaciła jeszcze w sierpniu. Całkowitego zniszczenia dokonało Powstanie Warszawskie. Domy, jak i wszystkie dokumenty zostały doszczętnie zniszczone i spalone. Kilka akt dotyczących czterech nieruchomości odnalazłem w urzędach miejskich. Niestety z dawnych akt został mi tylko stary papier firmowy z nagłówkiem firmy braci Strusińskich.
Może ktoś z naszych innych użytkowników będzie Panu bardziej pomocny. Zapytanie wyślę na listę.
Może ktoś z naszych innych użytkowników będzie Panu bardziej pomocny. Zapytanie wyślę na listę.