Pytania i odpowiedzi Lecha
---------------- pyta Zbyszek:
1. Kto jest Twoim zdaniem osobą odpowiedzialną z Kręgi ? Kto powinien decydować o przyznawaniu i odbieraniu uprawnień innym ? Czy redaktor naczelny został ustalony, a jeśli nie czy powinien zostać ustalony ?
Paweł i Andrzej Zdun chodzili do Miasteczka i poprosili mnie o założenie "Kręgów Antysystemowych". Obecnie ja i Paweł decydujemy o obliczu Kręgów
2. Na czym polegała trudność udziału Janusza w Kręgach i skąd ona pochodzi ?
Janusz miał dużo chwytliwych postów, niektóre były złe. My z Pawłem usuwaliśmy je. Janusz starał się o pełne prawa publikowanie, czego zechce, a tego nie mogliśmy zaakceptować. Moją intencją jest, żeby Janusz wrócił na Kręgi, żeby umieszczał tam swoje filmy. Lecz wpierw musi pogodzić się z Pawłem.
3. Jeśli oceniacz, że nie powinien mieć uprawnień redaktora, czy potrafiłbyś powiedzieć mu to bez napięć, zachowując życzliwość i podając uzasadnienie takiej decyzji ?
Trzeba napisać Statut, zwrócić się do Adama.
4. Jakie masz wobec Janusza oczekiwania, które on powinien spełnić w sprawie komputera ?
Obecnie nie mam żadnych
5. Czy uważasz zarzut wobec Janusza, że przywłaszczył sobie komputer za słuszny, a jeśli nie co byłbyś w stanie uczynić, żeby wyciągnąć go spod tego zarzutu, który on odczuwa ?
Nigdy nie stawiałem mu takiego zarzutu, nie stawiam dziś, ani nie pamiętam, żeby czynił to ktoś inny.
6. Gdzie upatrujesz ogólnie patrząc słabości Janusza ?
Nie wiem.
7. Czy, za co i kogo powinien Twoim zdaniem przeprosić ?
Przeprosić za słowo "skurwysyn" oraz za sugestię choroby.
Świadectwo Lecha Osikowicza
Świadectwo Lecha Osikowicza
Ostatnio zmieniony czw lut 25, 2021 8:48 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tadeusz Bielawski
- local
Re: pytania do stron
Odpowiedzi Lecha, pyta Tadeusz:
Na jednej z konferencji Adam powiedział wyraźnie, że Kręgi wymagają jakichś
ustaleń.
0. Jak można pomóc Pawłowi ?
Tylko przeprosić go.
1. Jakie parametry miał składany przez Ciebie komputer dla Janusza? Kto miał największy finansowy udział w jego budowie? Kto jest dziś jego właścicielem?
Tam był Intel, 3GHz, G2120, dwutorowy, trzeciej generacji, płyta 1155, grafika z HW wspomaganiem GeForce, ok 300 zł, ale ona pozostał u Pawła.
2. Kto jest teraz właścicielem ?
No, chyba Janusz. On też dał pieniądze. Wszystko to zostało mu zawiezione.
3. Czy jak przyjechałeś do Pawła razem z Mariuszem składać komputer, to widziałeś części zakupione przez Pawła za pieniądze od Janusza i czy użyłeś ich do rozbudowy komputera?
Brak było rachunków. Paweł bał się skarg, że nie będzie mógł się rozliczyć, bo nie zbierał rachunków, lecz pojeździł po sklepach, poskładał te rachunki i rozliczył się.
4. Jakie są umiejętności Janusza w "obróbce" filmów?
Niesprawdzone. Paweł nie mógł go niczego nauczyć, ani odpytać, bo Adam mu zabronił
5. Czy zauważyłeś u Janusza jakieś działanie dezintegrujące środowisko? Jeśli tak, to czy Twoim zdaniem wynikają one z cech osobowych, czy są inspirowane z zewnątrz?
Są inspirowane z zewnątrz ! Zastanawiamy się nieraz z Pawłem, czy ktoś chce nas zniszczyć. Solidarna Polska ? Moi dawni koledzy dziś porywają dzieci. Wszyscy toczą wojnę z ojcami !
6. Czy Twoim zdaniem jest możliwy powrót do sytuacji, żeby Janusz i Paweł uczestniczyli razem na konferencjach środowych?
Tak, oboje powinni brać udział w konferencjach środowych.
7. Co powinny w tej sytuacji uczynić strony konfliktu i czego od nich oczekujesz?
8. Czy epitety użyte przez strony wymagają wzajemnych przeprosin?
Paweł przeprosiłby Janusza, tylko ważne kto to uczyni pierwszy.
9. Czy odebranie praw redakcyjnych na "Kręgach" Januszowi miało charakter działań emocjonalnych Pawła, czy też można uzasadnić to wyłącznie merytorycznie?
Merytorycznie, nie da się współpracować w kimś, kto nazywa Cię skurwysynem. Paweł kierował się w tej decyzji merytorycznie. Owszem, to strata dla Kręgów, że Janusza brak.
Na jednej z konferencji Adam powiedział wyraźnie, że Kręgi wymagają jakichś
ustaleń.
0. Jak można pomóc Pawłowi ?
Tylko przeprosić go.
1. Jakie parametry miał składany przez Ciebie komputer dla Janusza? Kto miał największy finansowy udział w jego budowie? Kto jest dziś jego właścicielem?
Tam był Intel, 3GHz, G2120, dwutorowy, trzeciej generacji, płyta 1155, grafika z HW wspomaganiem GeForce, ok 300 zł, ale ona pozostał u Pawła.
2. Kto jest teraz właścicielem ?
No, chyba Janusz. On też dał pieniądze. Wszystko to zostało mu zawiezione.
3. Czy jak przyjechałeś do Pawła razem z Mariuszem składać komputer, to widziałeś części zakupione przez Pawła za pieniądze od Janusza i czy użyłeś ich do rozbudowy komputera?
Brak było rachunków. Paweł bał się skarg, że nie będzie mógł się rozliczyć, bo nie zbierał rachunków, lecz pojeździł po sklepach, poskładał te rachunki i rozliczył się.
4. Jakie są umiejętności Janusza w "obróbce" filmów?
Niesprawdzone. Paweł nie mógł go niczego nauczyć, ani odpytać, bo Adam mu zabronił
5. Czy zauważyłeś u Janusza jakieś działanie dezintegrujące środowisko? Jeśli tak, to czy Twoim zdaniem wynikają one z cech osobowych, czy są inspirowane z zewnątrz?
Są inspirowane z zewnątrz ! Zastanawiamy się nieraz z Pawłem, czy ktoś chce nas zniszczyć. Solidarna Polska ? Moi dawni koledzy dziś porywają dzieci. Wszyscy toczą wojnę z ojcami !
6. Czy Twoim zdaniem jest możliwy powrót do sytuacji, żeby Janusz i Paweł uczestniczyli razem na konferencjach środowych?
Tak, oboje powinni brać udział w konferencjach środowych.
7. Co powinny w tej sytuacji uczynić strony konfliktu i czego od nich oczekujesz?
8. Czy epitety użyte przez strony wymagają wzajemnych przeprosin?
Paweł przeprosiłby Janusza, tylko ważne kto to uczyni pierwszy.
9. Czy odebranie praw redakcyjnych na "Kręgach" Januszowi miało charakter działań emocjonalnych Pawła, czy też można uzasadnić to wyłącznie merytorycznie?
Merytorycznie, nie da się współpracować w kimś, kto nazywa Cię skurwysynem. Paweł kierował się w tej decyzji merytorycznie. Owszem, to strata dla Kręgów, że Janusza brak.
Zeznanie wstępne Lecha przed zadawaniem mu pytań:
Lech pisze:Paweł szukał kogoś do edycji filmów, Janusz opowiedział, że robił już edycje analogowe, więc to rozbudziło nadzieje. Paweł był wtedy obciążony dramatyczną sytuacją rodzinną poprzez sąd, który nakazywał mu stawiennictwo co dwa tygodnie.
Złożyliśmy się na komputer, ja dorzuciłem ok 1000 zł, Paweł 400 zł. Janusz skarżył się na brak komputera, więc komputer poszedł dla Janusza. Paweł odebrał same części składowe z Krakowa do Warszawy, brak było jeszcze CD-ROM-u itp. Na Pawła spadły jeszcze zadania od Pani Basi. Broniłem Pawła, bo było jasne, że jest zbyt obciążony. Janusz miał do niego wtedy żale na konferencji. W końcu Paweł oznajmił, że nie da rady teraz komputera złożyć. Janusz wyłożył na komputer ok 300 zł i zgłaszał publicznie oskarżenia do Pawła, które były w mojej ocenie niesprawiedliwe. Janusza bronił jednak Adam. Podobnie, jak ja widział to Mariusz. Janusz pozwalał sobie na chamskie ataki na Pawła nie tylko na konferencji środowe. Dla mnie stało się jasne, że celem Janusza był zdyskredytowanie Pawła.
Załatwiliśmy sprawę pani Basi, żeby odpadły skargi Pawła Zduna,bo on także je miał.
Po wspólnej restauracji, co prawda Paweł rzucił sztućcami i wyszedł, bo miał dość, ale myślałem, że sprawa się załagodzi. Potem dopytywaliśmy się Janusza, czy z tego komputera korzysta, ale Adam zakazał, moim zdaniem niesłusznie dopytywanie się dalej.
Janusz podpadł mi już wcześniej. Byliśmy w restauracji, wyszedłem na chwilę, a Janusz wylał moją herbatę i nie sprzątnął. To było dla mnie dziwne. Potem była sprawa Karzelka, poszukującego córki Lary. Matka porwała ją z Niemiec, za co musiała odsiedzieć, a dziecko zostało wtedy ukryte przed ojcem. Janusz usilnie poparł matkę pisząc, że ojciec jest zły. Nie widziałem po temu żadnych powodów. Polska wytoczyła wojnę Niemcowi starającemu się o swoją córkę. Ziobro kierował się fałszywie pojętymi względami narodowymi. Janusz występował przeciwko nam na Kręgach, za co wyrzuciłem go z Kręgów, lecz Adam nakazał go przywrócić.
Janusz oskarżał Pawła, że zdefraudował mu pieniądze, lecz Paweł się z tych pieniędzy rozliczył
Pyta Sylwek, odpowiada Lech:
Córka Pawła ma już 17-cie lat, a Paweł nadal o nią walczy.
Czy to ma sens ? Co o tym sądzisz ?
Myślę o tym inaczej. To jedyne dziecka Pawła. On musi o nie walczyć. Dają mu każdorazowo innego kuratora, Paweł wypełnia wszelkie wymagania. Jest przykładem rzetelności. Jeździ na nie-spotkania z córką ! Jaki los zgotował mu ten sąd ?
Ja sam widząc, że nie mam szans, odpuściłem.
Powiedziałeś, że p.Basia obrażała Pawła. Ja tego nie słyszałem.
Paweł trzymał laptop Basi. ok roku. Andrzej Zdun interweniował.
Paweł spalił ten laptop, potem p.Basia dostała inny.
Nic o tym nie wiem, żeby laptop się spalił ???
Pomieszałeś dwie sprawy: to był komputer Zygmunta, a jego miał został zawieziony do p.Basi, bo ona nie miała wtedy w ogóle żadnego. Zygmunt zawiózł go Basi, lecz nie podłączył.
Paweł zaktualizował oprogramowanie i zawiózł Basi jej laptop, lecz ona nie chciała go odebrać, bo brak jej było jeszcze mikrofonu. Dodaliśmy potem więcej pamięci. Komputer Zygmunta u Basi, jak stwierdziliśmy działał. Jej laptop oddaliśmy jej. Dałem jej tylko słuchawki, w nich mógł być mikrofon.
Ala Basia nie radziła sobie z komputerem Zygmunta.
Nie radziła, bo go nie podłączyła.
Basia uraziła Pawła wymaganiami i faktem, że nie chciała przyjąć swojego własnego laptopa stawiając Pawłowi nowe wymagania.
Oczerniania Pawła przez Janusza - były takie ? Ja tego nigdy nie słyszałem.
Janusz tylko dopytywał się, kiedy dostanie komputer i wywierał tym presję.
Ale to Pawła złościło na konferencjach środowych.
Tydzień potem sam przyjechałem, bo Paweł od tygodni powtarzał, że nie da rady przygotować komputera.
Ale Paweł powiedział, że go zrobi, lecz jeśli tylko znajdzie czas.
Nie Sylwek, Paweł wielokrotnie powtarzał: "Nie mam siły, przepraszam, zabieraj te części bo ja tego nie zrobię."
Ale Paweł zagwarantował, że Janusz dostanie komputer gotowy do pracy !
Janusz dał 500 zł - na jakie części ? Na kupno dysku ? Przecież dysk już był !
Janusz dostał jeden dysk ode mnie, a drugi został dokupiony.
Tak, Paweł zobowiązał się, ale potem wielokrotnie przeprosił mówiąc, że nie da rady.
Błąd Janusza polegał na tym, że dał 500 zł. Też tak uważasz ?
Nie !
To dobrze, że Janusz dał 500 zł. Janusz powinien był odebrać te części od Pawła i nie naciskać na niego więcej.
Paweł nie zapraszał Janusza po części !
Sylwek, mylisz sekwencję zdarzeń. Janusz 3 miesiące atakował Pawła, a Paweł mówił za każdym razem: "Sorry, nie dam rady, odbierz te części."
Janusz znęcał się nad Pawłem. Po co zarzucał mu nie przygotowanie komputera, skoro Paweł go przeprosił, że nie da rady ?
No, ale przez pół roku chyba można go zrobić. To było trywialne !
Nie Sylwek, Ty tego nie rozumiesz !
Nie mógł i należało to uszanować.
Kto wylał herbatę ?
Nie pamiętam już. Może się myliłem, uważając, że to Janusz.
Ojciec może zabić w obronie dziecka !
Mówiłeś o cenzurze, ale cenzura jest przecież w Polce zakazana. Co o tym sądzisz ?
Lepiej, żebym się do tego nie odnosił, bo to śmieszne, co mówisz.
Bardzo szkoda, że Janusz nazwał Pawła skurwysynem i chorym.
Ale wcześniej to Paweł użył słowa "skurwysyństwo" !
Może tak.
Przypomnę Ci: 8.01 godz 10:57 Janusz napisał: ... "... to jest skurwysyństwo ...'
Co mam Ci powiedzieć ? Chciałbyś mieć takich kolegów, którzy tak do Ciebie mówią ?
Janusz zreflektował się i wycofał słowo "skurwysyn".
I zostało, że Paweł jest chory psychicznie !
A on był zrozpaczony !
Ale sam napisałeś do Janusza: "jesteś hujem"
Nie wypieram się !
Widocznie miałem powody.
Nie było wg. Ciebie takich skarg, że Janusz przywłaszczył sobie komputer ?
Może Paweł taką skargę wyraził, ale ja Januszowi takich skarg nie stawiam !
Paweł rozliczył się z Januszem.
Córka Pawła ma już 17-cie lat, a Paweł nadal o nią walczy.
Czy to ma sens ? Co o tym sądzisz ?
Myślę o tym inaczej. To jedyne dziecka Pawła. On musi o nie walczyć. Dają mu każdorazowo innego kuratora, Paweł wypełnia wszelkie wymagania. Jest przykładem rzetelności. Jeździ na nie-spotkania z córką ! Jaki los zgotował mu ten sąd ?
Ja sam widząc, że nie mam szans, odpuściłem.
Powiedziałeś, że p.Basia obrażała Pawła. Ja tego nie słyszałem.
Paweł trzymał laptop Basi. ok roku. Andrzej Zdun interweniował.
Paweł spalił ten laptop, potem p.Basia dostała inny.
Nic o tym nie wiem, żeby laptop się spalił ???
Pomieszałeś dwie sprawy: to był komputer Zygmunta, a jego miał został zawieziony do p.Basi, bo ona nie miała wtedy w ogóle żadnego. Zygmunt zawiózł go Basi, lecz nie podłączył.
Paweł zaktualizował oprogramowanie i zawiózł Basi jej laptop, lecz ona nie chciała go odebrać, bo brak jej było jeszcze mikrofonu. Dodaliśmy potem więcej pamięci. Komputer Zygmunta u Basi, jak stwierdziliśmy działał. Jej laptop oddaliśmy jej. Dałem jej tylko słuchawki, w nich mógł być mikrofon.
Ala Basia nie radziła sobie z komputerem Zygmunta.
Nie radziła, bo go nie podłączyła.
Basia uraziła Pawła wymaganiami i faktem, że nie chciała przyjąć swojego własnego laptopa stawiając Pawłowi nowe wymagania.
Oczerniania Pawła przez Janusza - były takie ? Ja tego nigdy nie słyszałem.
Janusz tylko dopytywał się, kiedy dostanie komputer i wywierał tym presję.
Ale to Pawła złościło na konferencjach środowych.
Tydzień potem sam przyjechałem, bo Paweł od tygodni powtarzał, że nie da rady przygotować komputera.
Ale Paweł powiedział, że go zrobi, lecz jeśli tylko znajdzie czas.
Nie Sylwek, Paweł wielokrotnie powtarzał: "Nie mam siły, przepraszam, zabieraj te części bo ja tego nie zrobię."
Ale Paweł zagwarantował, że Janusz dostanie komputer gotowy do pracy !
Janusz dał 500 zł - na jakie części ? Na kupno dysku ? Przecież dysk już był !
Janusz dostał jeden dysk ode mnie, a drugi został dokupiony.
Tak, Paweł zobowiązał się, ale potem wielokrotnie przeprosił mówiąc, że nie da rady.
Błąd Janusza polegał na tym, że dał 500 zł. Też tak uważasz ?
Nie !
To dobrze, że Janusz dał 500 zł. Janusz powinien był odebrać te części od Pawła i nie naciskać na niego więcej.
Paweł nie zapraszał Janusza po części !
Sylwek, mylisz sekwencję zdarzeń. Janusz 3 miesiące atakował Pawła, a Paweł mówił za każdym razem: "Sorry, nie dam rady, odbierz te części."
Janusz znęcał się nad Pawłem. Po co zarzucał mu nie przygotowanie komputera, skoro Paweł go przeprosił, że nie da rady ?
No, ale przez pół roku chyba można go zrobić. To było trywialne !
Nie Sylwek, Ty tego nie rozumiesz !
Nie mógł i należało to uszanować.
Kto wylał herbatę ?
Nie pamiętam już. Może się myliłem, uważając, że to Janusz.
Ojciec może zabić w obronie dziecka !
Mówiłeś o cenzurze, ale cenzura jest przecież w Polce zakazana. Co o tym sądzisz ?
Lepiej, żebym się do tego nie odnosił, bo to śmieszne, co mówisz.
Bardzo szkoda, że Janusz nazwał Pawła skurwysynem i chorym.
Ale wcześniej to Paweł użył słowa "skurwysyństwo" !
Może tak.
Przypomnę Ci: 8.01 godz 10:57 Janusz napisał: ... "... to jest skurwysyństwo ...'
Co mam Ci powiedzieć ? Chciałbyś mieć takich kolegów, którzy tak do Ciebie mówią ?
Janusz zreflektował się i wycofał słowo "skurwysyn".
I zostało, że Paweł jest chory psychicznie !
A on był zrozpaczony !
Ale sam napisałeś do Janusza: "jesteś hujem"
Nie wypieram się !
Widocznie miałem powody.
Nie było wg. Ciebie takich skarg, że Janusz przywłaszczył sobie komputer ?
Może Paweł taką skargę wyraził, ale ja Januszowi takich skarg nie stawiam !
Paweł rozliczył się z Januszem.