Polska celem ataku?

polski udział w konflikcie zbrojnym w Iraku
Awatar użytkownika
juhas
local
Kontakt:

e-terroryzm w Polsce ?

Post autor: juhas »

Witam!
Ostatnio usłyszałem gdzieś, że Polska jest zagrożona atakami internetowymi. Nie bardzo rozumiem na czym taki atak mógłby polegać ?
I jakie straty moglby wyrządzić ? Pytanie może wydać się głupie, ale ja nie wiem. Wkońcu w Polsce internet nie jest chyba tak bardzo wykożystywany przez rząd jak w USA czy Angli (prawda ? ) :)

pozdrawiam
andrzej o.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

widzę trzy możliwości:
1. można utrudniać życie serwisom internetowym: np. zapychać niewygodne fora, blokować krytyczne strony, włamywać się do serwerów i wpisywać własne strony, itp.
2. można podsłuchiwać maile, gromadzić informacje personalne dot. przekonań politycznych, itp. (zob. np. hasło echelon)
3. można rozsyłać jakieś wirusy
Myśle, że te trzy punkty mają się do wojny tak jak do wszystkiego innego co wzbudza emocje w polityce. W sumie bez wojny byłoby podobnie.
Ostatnio zmieniony śr kwie 02, 2003 9:56 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
juhas
local
Kontakt:

No wlasnie! nie widze tu zadnego powazniejszego zagrozenia, takie ataki mogfa nieco utrudnic zycie internautow, ale nie nalezy ich traktowac zbyt powaznie. Zastanwia mnie tylko dlaczego straszy sie prostych ludzi :) ?

pozdrawiam
andrzej
T.M
local

e-terroryzm

Post autor: T.M »

Wystarczy poczytać wiadomości aby się domyśleć kto tutaj kogo e-terroryzuje :

"Al Dżazira niedostępna

Od wczoraj nie można się z Polski połączyć z internetową witryną katarskiej telewizji Al Dżazira, www.aljazeera.net Według nie potwierdzonych informacji nie można na nią się dostać także z Kanady i Niemiec.
Al-Dżazira jedyna w miarę niezależna arabska telewizja ma jako jedna z niewielu ekip stałe ekipy w Basrze i Bagdadzie. W jej witrynie można było obejrzeć dramatyczne zdjęcia cywilnych ofiar nalotów amerykańsko-brytyjskich. Także retransmitowane przez inne stacje zdjęcia amerykańskich jeńców wykonane zostały przez Al Dżazirę.

Umowę o wymianie informacji z katarską telewizją posiada m. in. BBC."

"Zakaz używania zabezpieczeń sieci w USA?

Kilka amerykańskich stanów przygotowuje projekt nowego prawa zakazującego zabezpieczania sieci komputerowych przy pomocy tzw. ścian ogniowych (firewall).
Zgodnie z nowym prawem każda osoba, która zainstaluje w komputerze lub sieci urządzenia czy też oprogramowanie zabezpieczające przed nieautoryzowanym do dostępem danych będzie podlegać karze więzienia.

W jednym z punktów można przeczytać: Przestępstwem jest stosowanie technik i technologii, które uniemożliwiają dostęp do komputera uprawnionym organom. Takie postawienie sprawy oznacza, że nie tylko firewalle będą nielegalne, ale także np. szyfrowanie poczty lub korzystanie z szyfrowanych połączeń SSH.

Wśród autorów ustawy znalazły się stany: Massachusetts, Teksas, Południowa Karolina, Floryda, Georgia, Alaska, Tennessee i Kolorado.

Uzasadnieniem nowych regulacji ma być wzrost przestępczości oraz terroryzmu internetowego."
"Ostatnia wojna jest już wygrana, nie będziesz padać na kolana. Przecież wiemy kto zwycięży, więc stańmy po stronie zwycięzcy"

Kult - Wspaniała nowina
Awatar użytkownika
juhas
local
Kontakt:

Re: e-terroryzm

T.M pisze:Wystarczy poczytać wiadomości aby się domyśleć kto tutaj kogo e-terroryzuje :

"Al Dżazira niedostępna

Od wczoraj nie można się z Polski połączyć z internetową witryną katarskiej telewizji Al Dżazira, www.aljazeera.net Według nie potwierdzonych informacji nie można na nią się dostać także z Kanady i Niemiec.
Moze wczoraj .... ale Twoje inforamcjie sa nieaktualne, bo ja bez problemu polaczylem sie z ta strona :)

pozdrawiam
andrzej
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

juhas pisze:
T.M pisze:"Al Dżazira niedostępna
Moze wczoraj .... ale Twoje inforamcjie sa nieaktualne, bo ja bez problemu polaczylem sie z ta strona :)
Andrzej, spróbuj http://www.aljazeera.net/english
T.M
local

Post autor: T.M »

juhas pisze:
T.M pisze:Wystarczy poczytać wiadomości aby się domyśleć kto tutaj kogo e-terroryzuje :

"Al Dżazira niedostępna

pozdrawiam
andrzej
Sprawdziłem i masz rację, żeczywiście działa.
Tylko nie wiem co z angielsko języczną stroną tej TV bo mi się ona w ogóle nie chce załadować.

O atakach na Al Dżazire :

http://dziennik.pap.com.pl/?dzial=INT&poddzial=ZAG
"Ostatnia wojna jest już wygrana, nie będziesz padać na kolana. Przecież wiemy kto zwycięży, więc stańmy po stronie zwycięzcy"

Kult - Wspaniała nowina
andrzej

Polska celem ataku?

Post autor: andrzej »

Witam!
Ostatnio obilo mi sie o uszy, ze Husein wlasnorczenie (?) napisal list, w ktorym Polska byla wymieniana jako cel ataku, jezeli wojska "okupacyjne" nie opuszcza teretorium Iraku. Czy zna ktos jakies szczegoly ?
Mam sie juz bac?

pozdrawiam serdecznie
andrzej ostrowski
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Polska celem ataku

przypuszczam, że nikt nie jest w stanie zweryfikować czy to plotki, czy rzeczywista groźba, lecz trzeba taką możliwość brać pod uwagę. Sporo może zależeć od tego czy polskie oddziały będą zachowywać się w Iraku jak wojska okupacyjne, czy jak przymuszeni przyjaciele. Możliwe, że na to mamy w Polsce wszyscy pewnien wpłwy.
Bourdeaux

odpowiedz

Post autor: Bourdeaux »

panie Zbyszku nie tylko 3 zagrozenia jesli chodzi o internet, prosze zauwazyc ze wystarczy zaatakowac siec energetyczna calkowicie , powtarzam calkowicie nie chroniona zeby nasze panstwo bylo w haosie, mozna rowniez w ten sposob zniszczyc polska gospodarke ... brak danych to najgorsze co moze spotkac gielde , zad , wojski o wiele innych organizacji, w polsce mozna by rowniez zatruc ujecie wody na przyklad te kilka ktore dostarczaja wode do SLASKIEJ aglomeracji lub WARSZAWY, zanim nastapi jakas reakcji zgineloby kilkaset tysiecy ludzi ....
prosze pomyslec o TYM
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

zagrożenie

pewno jest wiele pomysłów na to jak rąbnąć infrastrukturę, ale lepiej nie podpowiadajmy ich nikomu zbędnymi rozważaniami
weteran LWP

Post autor: weteran LWP »

Panowie skad ta psychoza terroryzmu? Komu zalezy na podsycaniu tej psychozy? Czy w Polsce ostatnimi czasy zaistnial 1 slownie jeden przypadek aktu terroru?. Nie. Wiec skad ta psychoza? Moze tylko z tego ze zrobilismy cos zlego w Iraku i boimy sie odwetu ktorego nazywamy terrorem? Smiechu warte. Nie odmawiajmy Irakijczykom prawa do odwetu, maja do tego pelne prawo. To POLSKA zatakowala ten kraj nie oni nas.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

podobno Al-Kaida przyznała się do dzisiejszego zamachu na dworzec w Madrycie. Jeśli to nie przechwałki pytanie o zagrożenie w Polsce jest uzasadnione.

Moim zdaniem na dłuższą metę nie można jednak nic lepszego zrobić jak zachowywać się przyzwoicie w Iraku: nie pić, pomagać ludziom, budować mosty, reperować elektrownie... oraz nie popierać muru w Palestynie nawet po cichu (por. niedawne spotkanie z Szaronem).
ODPOWIEDZ