Inicjatywa poselska w Sejmie przeciwko lichwie

dyskusja teoretyczna tematów finansowo-gospodarczych,
aktualnie dział nieczynny

Moderator: Violetta Okoń

Ewa

Podziwiam cierpliwosc p. Rossakiewicza!

Post autor: Ewa »

Dzień dobry Panu,
przejrzałam Pana dyskusje z niejakim WF ( ciekawe, ile lat może mieć ten "gosc" , bo jest strasznie infantylny ! ). Brakuje mi cierpliwości ( i czasu ) by poznać pseudo-wiedze WF, ale z tego, co przeczytałam, mogę jedynie wywnioskować, ze daleko nam jeszcze do obalenia obłudy i zbrodni wokół nas! Ogół nic a nic nie rozumie, a kto rozumie milczy. Są też ci, którzy nie są dopuszczani do głosu ( zaobserwowałam, jak Samoobronie po prostu nie dają się NIGDY wypowiedzieć swobodnie i do końca ! ). Słowem: NIEWOLNICY pozostaną NIEWOLNIKAMI.
Podziwiam Pana cierpliwość w tłumaczeniu " Niewolnikowi -WF ", że lepiej byłoby wyjść na wolność ! - Pozdrawiam - Ewa
Jacek A. Rossakiewicz
local

Post autor: Jacek A. Rossakiewicz »

Dziękuję za uznanie. Ciesze się, że znajduje Pani czas na czytanie postów na forum. Niestety nie ma innego wyjścia; trzeba przekonywać cierpliwie jak największą liczbę osób.

Pozdrawiam
kuba

Post autor: kuba »

Posłom Samoobrony zabiera sie głos gdyż tak powinno sie czynić z demagogami, podobnie jak polskiej partii pracy której program gospodarczy doprowadził by kraj do granic ubóstwa.

Powtarzam i bede powtarzał do znudzenia, tylko wolność gospodarcza daje najlepsze efekty i to sie sprawdza na całym świecie, tam ludzie nie narzekają, w USA to z takiego Leppera to by nawet w radio niepuścili.

Gospodarka najwięcej zyskuje tam gdzie jest najwięcej wyprodukowanych i skonsumowanych dóbr, a tak dzieje się w kapitalizmie gdzie każdy pracuje na siebie, podatek progowy i inne tego typu propozycje są dopuszczalne tylko wtedy gdy nie zagrożą one ludzkiej przedsiębiorczości i nie spowodują rozleniwienia społeczeństwa.

A teraz pytanko dla was socjaliści:
W jakim modelu gospodarki jest większe bezrobocie, socjalistycznym czy liberalnym i gdzie jest większe PKB na głowe i szybszy rozwój technologiczny.
Jacek A. Rossakiewicz
local

Pytanie było do socjalistów. Ja socjalista nie jestem, ale odpowiem tak:

Nie wzrost PKB jest ważny, ale poziom życia obywateli. Nie zawsze się to przekłada wprost proporcjonalnie. Np obecnie w Polsce obszar biedy i ubóstwa powiększa się, pomimo, że PKB rośnie (jak podają statystyki w obu przypadkach).

Ponadto nadmiar wolności tzw. "neoliberalna deregulacja" nie służy wcale wzrostowi gospodarczemu. W istocie jest to samowola urzędników (np RPP i NBP i MF) a nie wolność gospodarcza.
Oparcie się na społecznej gospodarce rynkowej zakłada konieczność właściwych regulacji monetarnych, a nie schładzanie gospodarki poprzez restrykcyjną politykę finansową.
kuba

Post autor: kuba »

Masz po częsci racje że w Polsce wzrost gospodarczy następuje równoczesnie z pogłebianiem sie obszarów ubóstwa a ma to miejsce z tego powodu że jestesmy najbardziej obciażonym socjalnie państwem w europie (mnóstwo swiadczen i rent za łapówki itp, masa biurokratów nic nie produkujących i innych darmozjadów) to niejest kapitalizm, to jest socjalizm.
Kapitalizm jest w USA czy GB i tam niema obszarów ubóstwa, no chyba że sie komuś niechce robic . A prace, może nie najlepszą może podjąć niemalże każdy obywatel, i zwykła praca pozwala tam normalnie żyć.
Jacek A. Rossakiewicz
local

Bardzo śmieszne jest to, że piszesz o socjalnych obciążeniach w kraju, w którym praktycznie nie ma zasiłku dla bezrobotnych. Dla porównania: USA jest jednym z dwu krajów (drugi to Izrael) gdzie stosuje się tzw. negative income tax, czyli zasiłki dla zarabiających najmniej. To jest dobry sposób likwidacji bezrobocia, poprzez pośrednie dofinansowywanie najsłabszych pracodawców, ale jednak praca jest utrzymana. W Polsce zaraz by prasa zakrzyczała taki rząd, że finansuje obiboków a ich samych wysłałaby na bezrobocie. Przyczyna różnic istnieje zatem w realizowanych wartościach. W USA panuje zdrowy interwencjonizm w porównaniu do drapieżnego kapitalizmu panującego w Polsce. Tu samowolę finasowych urzędników wspierają media, a pracownicy i pracodawcy borykają się z biurokratyczną presją instytucji finansowych zdominowanych przez wyznaców idei neoliberalnych. Kapitalizm to władza kapitału; bankierów i lichwiarzy, nie ma to nic wspólnego z wolnym rynkiem. W takim rzeczywistym kapitalizmie rynek jest zniewolony ("schładzany") przez brak pieniądza; stąd większe bezrobocie i brak zasiłków.