Hiperzadłużenie

dyskusja teoretyczna tematów finansowo-gospodarczych,
aktualnie dział nieczynny

Moderator: Violetta Okoń

Ewa
local

Ewa do Jacka

Post autor: Ewa »

Dzień dobry!
1) Właśnie przed chwilą zajrzałam na podaną przez p. Jacka stronę forum międzyuczelnianego ( post Jacka z 24.01.02, godz. 10:59 a.m. ), żeby sprawdzić stan dyskusji. Niestety, to, co tam było kilka dni temu, zniknęło. Pojawia się informacja: " wybrany przez ciebie temat lub post nie istnieje ". Jak to możliwe ?
2) Przy okazji wyroku włoskiego każdy mógł odkryć, że Bank Włoski NIE NALEŻY do państwa, a do zupełnie prywatnych podmiotów.
JAK NA TYM TLE WYGLĄDA NBP ? Z nazwy wynikałoby, że jest narodowy, ale do kogo ten bank w rzeczywistości należy ? Kto ma w nim udziały ? Jeśli te udziały mają banki, działające na terenie RP, to - jak wiadomo - przytłaczajaca większość z nich ma właścicieli obcych, zupełnie " nie narodowych ". Może trzeba wnieść o zmianę nazwy NBP, żeby jakoś ruszyć ten temat. Ja mogę przytoczyć skład tzw. Banku Włoskiego. Czy mogę uzyskać " w zamian" skład BNBP ? Pozdrawiam - Ewa
Ewa
local

Ewa: FINANSJERA CENZURUJE p. Jacka !

Jestem trochę dociekliwa i ponownie zajrzałam na forum międzyuczelniane. Oto co tam znalazłam !
"Szanowny Panie Rossakiewicz!
Pana Post został wykasowany. Takie zachowania (poprzez agitacje do działań o któych Pan pisał) są niedozwolone na tym Forum (...).
PROSZĘ SIĘ HAMOMAĆ ponieważ zaczyna Pan posuwać się zbyt daleko! ".
Z poważaniem
Patryk Koć
Moderator Działu Polityka Pieniężna i Budżetowa".
No tak, teraz walka rozgrywa się pomiędzy dwiema klasami: kapitału spekulacyjnego ( który widać dokąd sięga- nawet do p. Kocia ) i przedsiębiorcami, coraz bardziej duszonymi wszędzie na świecie. Bo i do przedsiębiorstw bezpośrednio kapitał spekulacyjny wszedł i coraz bardziej umacnia tam swoją pozycję. Będziemy mieli jednego pana, bardzo dalekiego od kierowania się jakimkolwiek, choćby szczątkowym humanitaryzmem !!!!
Może teraz, stopniowo, wszystko zacznie stawać się jasne, nawet dla p. Zbyszka ? Pozdrawiam ! - Ewa
Awatar użytkownika
zbyszek
admin

Post autor: zbyszek »

Pani Ewo, jaka "walka ... między ... klasami" ? Nazywa Pani administratora tamtego forum "klasą kapitału spekulacyjnego" ?! Skąd Pani wie ile ten Patryk ma w ogóle kapitału ? Może nie ma nic w kieszeni. Czy podejrzewa Pani, że jakichś bank zgłosił się do Patryka, żeby wykasować post Jacka ?

Czy nie jest bardziej prawdopodobnie, że p. Partyk nie chciał już więcej słuchać argumentów Jacka, bo się z nimi nie zgadza i wydało mu się, że one agitują i są zagrożeniem dla innych czytelników. Pani Ewo zacznijmy od bardziej przyziemnych wyjasnień. Koncepcje Jacka nie są popularne, a wiele osób ma ograniczoną tolarancję na niekonwencjonalne poglądy. Czy takie wyjaśnienie nie jest bardziej prawdopodobne ?

Proszę podać adres tego forum, postaram się tam zajrzeć. A Jackowi byłbym wdzięczny, gdyby podał tu swóją wypowiedź z tamtego forum.
Jacek A. Rossakiewicz
local

Post autor: Jacek A. Rossakiewicz »

Zbyszku,
Oto fragment usuniętej wypowiedzi (całej niestety nie zinwentaryzowałem):
Cytat z http://muflon.amra.pl/viewtopic.php?t=291

Wracając do senioratu Sprawa włoskiego procesu jest ciekawa, bowiem kiedy bank centralny nie dokonuje emisji pieniędzy proporcjonalnie do wzrostu gospodarczego (co w Polsce jest przywilejem NBP, ale niestety nie jest zapisane wprost jako jego konstytucyjny obowiązek) zubaża cały Naród, wszystkich obywateli (społeczeństwo). W myśl tej zasady pewien odważny i bezkompromisowy człowiek we Włoszech, zażądał swojego udziału w senioracie. Jest to słuszna zasada. W Polsce, której konstytucyjnym celem jest wspólne dobro wszystkich obywateli (Patrz art. 1 Konstytucji) bank NBP powinien być zobowiązany do emisji-monetyzacji dóbr. Jeżeli tego nie robi i przenosi ten przywilej na banki prywatne moim zdaniem łamie konstytucyjne prawo. Brak zapisu o obowiązku emisji-monetyzacji nic tu nie zmienia. Cele konstytucyjne Rzeczypospolitej Polskiej zobowiązują NBP do dbałości o dobro wszystkich obywateli. A już jawnym łamaniem prawa jest odstępowanie NBP od zasady wyłączności przywileju emisji i cedowanie jej na prywatne instytucje finansowe.

Taka praktyka bankowa jest sprzeczna z obowiązująca konstytucją R.P. Prawo do senioratu przysługuje w istocie wszystkim obywatelom, co można wywieźć z art. 2, 3, 4 Konstytucji. Pieniądz polski (złoty polski - PLN) jest prawną własnością całego Narodu, bez względu na proporcje jego rozłożenia wśród konkretnych obywateli, którzy go używają, (ale nie mają np. prawa niszczyć, co mogą zrobić np z własnym telewizorem czy samochodem). Proces o seniorat mógłby być procesem na miarę nowego tysiąclecia w Polsce i w UE. Realizacja prawa wynikającego z senioratu jest lekarstwem na zadłużenie; przyrost masy monetarnej proporcjonalnie do wzrostu ilości towarów zwiększa efektywny popyt, ułatwia spłatę długów i efektywne gospodarowanie.

Przypomnę jeszcze, że w myśl obecnych ustaleń; Polska przyjmując euro traci w ogóle prawa wynikające z senioratu, a rekompensata dla Polaków z tego tytułu nie jest przewidywana. Tak więc sprawa jest nader ważna.

Po pierwsze nie warto wchodzić w euro, dopóki nie zapanuje w UE demokracja finansowa, Po drugie trzeba wystąpić o prawa do senioratu, o prawa do emisji-monetyzacji i o odszkodowanie z tytułu zaniedbania emisji przez NBP oraz scedowania przywileju emisji na prywatne banki kreujące oprocentowane długi w miejsce emisji.
Oprócz tego był cytat wypowiedzi Ewy (z forum.evot.org) i moja prośba do osób zainteresowanych tematem procesu o kontakt w tej sprawie.

Zachowanie p. Patryka Koć nosi znamiona nieformalnej cenzury, która niestety nie jest rzadkością w mediach (raczej normą). W swojej wypowiedzi niekogo nie obrażałem, ani nie wzywałem do łamania prawa. Wzywałem raczej do jego przestrzegania; dokładnie do przestrzegania Konstytucji R.P. Pan Patryk uznał to za posuwanie się zbyt daleko. Tak rzeczywiście; wzywanie do przestrzegania w miarę demokratycznej konstytucji w państwie zdominowanym przez lichwiarski totalitaryzm to zbyt daleko idące oczekiwanie (sic!).

Mam tylko nadzieję, że temat ten nie zaszkodzi twojemu forum, bo włamania to po prostu inne oblicze nieformalnej, internetowej cenzury.

pozdrawiam

Jacek
Awatar użytkownika
zbyszek
admin

Jacek A. Rossakiewicz pisze:nosi znamiona nieformalnej cenzury, która niestety nie jest rzadkością w mediach (raczej normą).
widzę to podobnie, po prostu ludzie mają ograniczone możliwości przyjmowania rzeczy obcych, nieznanych i jest to dość popularne zjawisko, a nie żadna "walka klas". Jacku, bez przepowiadania ci sukcesu w przyszłość przypomnę odpowiedź Einsteina zapytanego o to kiedy jego zdaniem w fizyce przebijają się nowe teorie: "no cóż, wtedy kiedy zwolennicy starych teorii wymrą". Czyż nie jest to jednak o niebo lepiej, niż w przypadku malarza, który, żeby zostać sławnym musi umrzeć sam ?
Pani Ewo - normalna ludzka kondycja, nie dopartywałbym się niczego więcej.
Mam tylko nadzieję, że temat ten nie zaszkodzi twojemu forum, bo włamania to po prostu inne oblicze nieformalnej, internetowej cenzury.
Ach Jacku, z pewnością nie zaszkodzi. Prawie nikt nie włamuje się także z powodu treści, tylko dla kradzenia haseł, kont bankowych, do dalszych włamań, itp. btw. mam ok. jedną próbę włamania na dwa dni, lecz teraz sobie z tym jakoś radzę. na razie nie ma obaw.
Jacek A. Rossakiewicz
local

Post autor: Jacek A. Rossakiewicz »

Zbyszku,
Może Einstein miał rację w przypadku zmian teorii w fizyce, choc mi sie wydaje, że decydują argumenty merytoryczne.

W ekonomii z pewnościa jest inaczej. Jest to tak istotny zakres działalności, że tutaj teorie - nawet fałszywe - skutecznie rozprzestrzenia się poprzez wychowanie nowych pokoleń. Młodzi ludzie ("tabula rasa")stają się wyznawcami starych i nieprawdziwych teorii, mających na celu ochronę interesów oligarchii finansowej; często tego co ich, młodych, niszczy ekonomicznie i życiowo. Ludzie ci są zagubieni lub liczą na karierę i finansowe gratyfikacje z tytułu powtarzania starych kłamstw. Czasami nie mają wyobraźni na tyle, aby zaangażować się w coś nowego. Czasami sa intelektualnie zniewoleni poprzez swoją "wiedzę". W kazdym razie błędne idee żyją w nowych pokoleniach, a stan ekonomicznej wiedzy jest nawet pogarszany. Teorie niebezpieczne są wycofywane z nauczania np. wycofano równanie Fishera i zastąpiono je bardziej bezpiecznym równaniem Ricardo, pozostała tylko nazwa. Tak się szerzy dezinformację, która w ekonomii jest najbardziej chyba przewrotna. Jest to też wyrazem "zderzenia cywilizacji", bo są cywilizacje, w których lichwa wobec innych jest dopuszczalna, a nawet świadczy o tzw. życiowej zaradności. Jestem jednak optymistą i ufam z zdrowy rozsądek Europejczyków.

Co do NBP i pytania Ewy:

NBP jest nadal bankiem narodowym, nie ma prywatnych wlascicieli (w przeciwienstwie do PKO BP, który zostal sprywatyzowany niedawno). Kontrola nad NBP jest sprawowana przez mianowanych (i nieodwoływalnych w ramach swojej kadencji) urzędników z układu partyjno-politycznego, który jest w duzym stopniu ksztaltowany przez media i oligarchię finansową. Polityka Balcerowicza w NBP od początku jest zbieżna z celami EBC. Balcerowicz dąży do likwidacji złotówki a wraz z nia senioratu dla Polski, (sam NBP od lat nie korzysta z senioratu) - jest to cos w rodzaju zdrady stanu, kompletnego finansowego ubezwłasnowolnienia narodu, ale realizowane jest oficjalnie w swietle reflektorów i unijnej ideologii o korzyściach plynących z uni walutowej. Ludzie często są tak ogłupieni poprzez liberalną ideologię, że nie rozumieją NIC z tego, co sie rzeczywiście dzieje.

pozdrawiam
Ewa
local

Ewa - odp. do Zbyszka

P. Zbyszku, ja nie nazywam administratora tamtego forum "klasą kapitału spekulacyjnego" , ale jej ostatnim, służalczym ogniwem. Panu Patrykowi, za jakieś ochłapy, każą pełnić rolę stróża ich interesów, no i on - jak Pan widzi - swoje zadanie wykonuje, w stylu, który dobrze zanmy sprzed roku 1989. Ew. może być po prostu zastraszany. Nie podejrzewam, że jakichś bank zgłosił się do Patryka, żeby wykasować post Jacka - oni mają inne metody porozumiewania.
Nawet jeśli ten moderator nie zgadza się z argumentami Jaca, to zważywszy na fakt, że są pisane bardzo kulturalnym językiem, co temu moderatorowi mogły one przeszkadzać ? Jak sam Pan pisze, " wydało mu się, że one agitują i są zagrożeniem dla innych czytelników " . Czy ten rodzaj argumentacji pan zna ( jak powinien ) z niedawnej przeszłości, czy może już pan o tym wszystkim zapomniał ?
Uważam, że w interesie moderatora leży ożywiona dyskusja i im więcej prowokacji, zmuszających do myślenia ( i do pisania ! ), tym dla niego lepiej. Czyli ta interwencja, obiektywnie szokująca, była jak sprzed lat ta z KC PZPR. I to jest wyjaśnienie nie tylko najbardziej prawdopodobne, ale - wg mnie - oczywiste.
Pozdrawiam - Ewa
Awatar użytkownika
zbyszek
admin

Re: Ewa - odp. do Zbyszka

Ewa pisze:nie ... "klasą kapitału spekulacyjnego" , ale jej ostatnim, służalczym ogniwem... każą pełnić rolę stróża ich interesów ... może być po prostu zastraszany.
właśnie dlatego, że te skojarzenia walki klasowej, które odziedziczyła Pani po komunistach są niezbyt przekonywujące trudno zgodzić się z pani pojmowaniem ekonomii. to wszystko już przerabialiśmy 30 lat temu. czy na prawdę myśli Pani, że "pewne koła z zachodu" coś Partykowi każą, lub go zastraszają ? może są to jakieś radiostacje szpiegowskie ?
Ewa
local

Ewa do Zbyszka

Witam NIEWOLNIKA !
to jest właśnie ten najgorszy rodzaj niewolnictwa ( który Pan prezentuje ): można niewolnikowi wskazać otwarte drzwi klatki, ale on będzie już tak do niej przywarty, że nie da się go namówić na wystawienie chćby nosa ! Już mnie Pan nie namówi wiecej na żadną polemikę ( dopóki nie odzyska Pan wolności, w co wątpię... ) - Ewa